mask-297200_960_720

DIY: Maskerademaske

Tekst: Juliane Lundsten Olsrud

Skal du på maskeradefesten i fadderuka, men er redd for at en maske kan koste deg dyrt? Fortvil ikke! Her kan du få noen greie tips til hvordan du kan lage deg en maske som ikke trenger å koste større deler av studielånet.

Først og fremst må du finne ut hvordan du vil at masken din skal se ut. Her finnes det ingen fasit, men hvis du er usikker og føler at kreativiteten din ikke strekker til kan du finne flere ideer på nettet. Da kan du printe ut og tegne etter designet. Hvis du er riktig kreativ og kunstnerisk kan du selvfølgelig også skissere ved hjelp av bilder, og kanskje tilføye ekstra detaljer?

Det enkleste og kanskje billigste alternativet er å bruke papp eller tykt papir. Hvorfor ikke bruke pappesken til grandisen til noe kult? For å få en mer solid maske kan du eventuelt lage en maske av et dobbelt lag av esken eller pappen du finner ved å lime sidene sammen. Da kan du også skjule eventuelle motiver på pappen du benytter deg av.

Også er vi over til tingene du trenger for å lage selve masken. Du trenger ikke å bruke papp eller tykt papir. Du kan også lage en maske av tyll, men vær oppmerksom på at dette kan være dyrere å kjøpe og vanskeligere å få tak i. Hvis du derimot vil bruke tyll, kan du undersøke om dette finnes på Sømsenteret i Gjøvik. Dette finner du i Hunnsveien 4 i sentrum, rett over gaten for Rema 1000 og Fahlstrøm Bar & Grill.

Fremgangsmåte for maske i papp/papir:

Hva trenger du?

For å lage en maske i papp er det flere ting du bør gå til innkjøp av, men kanskje har du allerede noe av dette.

 • Papp/papir (logisk nok…)
 • Lim (kan lønne seg dersom du vil lime sammen flere plater eller ark)
 • Maling, dersom du vil lage fine motiver på masken din. Her er det igjen fantasien som setter grenser.
 • Trepinne eller lignende (her velger du selv om du vil lage en maske som du holder ved hjelp av en pinne eller noe annet du finner)
 • Tynn strikk (du kan også bruke strikk for å feste masken, så slipper du å holde masken hele tiden, noe som sikkert kan bli slitsomt eller irriterende)
 • Saks (for å klippe ut masken. Også nokså logisk og kanskje dumt å nevne)
 • Materialer for å pynte masken. Dette er helt opp til deg, og du må ikke ha dette. Mange bruker glitter, fjær eller strass.
 1. Som nevnt starter hele prosessen med design. Print ut eller tegn etter et design du leter deg frem til. Her kan det enkleste være å tegne etter designet, da du bør få designet ned rett på pappen/papiret du bruker.
 2. Klipp ut designet. Det lønner seg å lime sammen papiret/pappen før du klipper ut, ellers blir det bare vanskelig å feste det sammen i ettertid. Dette gjelder selvsagt bare hvis du velger å bruke flere lag.
 3. Mal masken i den fargen du vil, eller med de motivene du vil. Det er som sagt ingen fasit! Før du begynner å male kan det lønne seg å tegne motivene med blyant før du begynner slik at det blir enklere å male. La malingen tørke ordentlig før du går videre!
 4. Fest trepinnen ved hjelp av lim eller teip. Det kan også være en idé å male pinnen i den fargen masken er slik at den matcher. Hvis du heller vil bruke strikk, kan du lage hull i hver ende og klippe til strikken slik at den passer. Dersom du gjør dette, lønner det seg i aller høyeste grad å ha en maske i papp eller flere lag papir slik at den ikke går i stykker når du tar på deg masken.

Fremgangsmåte for maske i tyll:

Hva trenger du?

 • Tyll (Igjen, her starter vi med det mest logiske som på forrige fremgangsmåte)
 • Plastfolie
 • Teip
 • Tekstilmaling eller tekstiltusj (for å markere motivet/designet på tyllen)
 • Bånd til feste. Her kan du bruke det båndet du selv vil ha, men det bør ikke være altfor bredt.
 • Tekstillim til feste av bånd
 1. Finn et design du liker, og print det ut. Eller tegn.
 2. Legg arket med designet på en rett flate, og fest plastfolie over. Det lønner seg å teipe fast plastfolien slik at den holder seg på plass og arket med designet ikke flytter på seg.
 3. Teip fast tyllen over plastfolien. Pass på at tyllen ligger rett og stramt slik at det ikke flytter på seg når du skal markere.
 4. Finn frem tekstilmalingen/tekstiltusjen og begynn å tegne over designet. Her står du fritt til å bruke én eller flere farger, alt etter hva du selv vil. La det tørke helst over natten.
 5. Klipp ut masken. Det kan lønne seg å ikke være for rask på hånden her.
 6. Klipp av bånd i riktig lengde. Her må du nesten bare måle det til. Når du har klippet båndet i ønsket lengde, fester du det i hver ende av masken med tekstillim. La limet tørke i noen timer så du er sikker på at alt er tørt før du prøver masken.

Håper du fikk noen gode tips til hvordan du kan lage en helt unik maske her!

Del dette:

Juliane studerer medieproduksjon, og er redaktør i Fiber.