Reddbarna.no

GAVER MED MENING

Tekst: Sara Løvf
Bilde: Hentet fra reddbarna.no (https://goo.gl/AMfLAv)

I dag er det 1. desember. Julen nærmer seg med stormskritt, og det betyr mat, familie, venner, julesang og kos. Det kan bety så mangt for mange, men en ting er sikkert, julen kommer uansett. Med eksamener, innleveringer og stress ønsker jeg å stjele tre minutter av tiden din. Ta en pause, kok deg litt gløgg og sett på en julesang. Dette vil du lese.

Er det noe vi nordmenn kan, så er det å handle. Personlig velger jeg ofte å kjøpe en ny leppestift i samme farge som resten av de jeg eier, i stedet for middag. Når julen først kommer ender jeg opp med å ønske meg forbruksvarer som Pepsi Max og doruller. Hvorfor? Fordi jeg kjøper alt jeg ønsker meg gjennom året. Jeg har alt jeg trenger for å opprettholde helsen min, gå på skolen, føle meg trygg, varm, mett og tatt vare på. Jeg har det bra. Det er derimot ikke sånn at alle har det like bra.

Julegaver er koselig. Det forteller deg at du er husket, elsket og ønsket. Hvis det er noe jeg ønsker meg til jul er det dette. Av moren min ønsker jeg meg en bakedag. Av tantebarnet mitt ønsker jeg meg et hjemmelaget smykke. Av kjæresten min ønsker jeg meg et brev. Det er dette julen handler om, kjærlighet. Ikke pysjamaser, håndkremer eller dilldall.

År etter år sitter vi rundt middagsbordet og snakker om hvor heldige vi er. Hvor vanskelig det er å handle til Onkel som har alt, eller tantebarnet som ikke ønsker seg noe. År etter år streber vi rundt på kjøpesentrene i jakt på meningsløse julegaver, fordi vi må kjøpe noe. Det er tradisjon. År etter år blir vi sjokkerte over statistikken som viser hvor mye hver enkelt nordmann bruker i julen. År etter år lover vi oss selv at neste år, da skal vi gjøre det annerledes.

I år skal jeg gjøre det annerledes. I år skal jeg kjøpe en gave som gir mening. En gave som hjelper andre. En gave til noen som trenger det jeg allerede tar for gitt. Jeg skal gi et teppe, ett varmt måltid, en helsesjekk, rent vann, fødselsbevis, skolemateriell og et myggnett. Jeg skal gi en minefri skolevei, en geit og beskyttelse til jenter og kvinner.

 

Fødselsbevis

Bilde hentet fra: https://goo.gl/lbRC2K

I år får ikke Onkel flere sokker. Julegaven til Onkel er at han har gitt et nyfødt barn fødselsbevis. Fordi uten fødselsbevis lever barn “usynlig” i et samfunn – uten mulighet til å få oppfylt grunnleggende rettigheter som skolegang og helsetjenester.

Under finner du linker til gaver som koster alt fra 50kr og oppover. Jeg er sikker på at du finner julegaver som kan glede hele familien. Plan har f.eks. fysiske produkter, ikke bare gavekort. På denne måten gir du to gaver i en!

Linker:

Del dette: