Latex_illustrasjon

Gratis investering i LaTeX-kunnskap

Onsdag 4.februar kl.1800 arrangerer Tekna et gratis kurs i LaTeX. Dette er en gavepakke for alle studenter som skriver større oppgaver.

LaTeX er en rar kombinasjon av flere ting. Ifølge norsk Wikipedia er det et dokument- produksjonssystem som ble utviklet allerede i 1984 av en Leslie Lamport. For mannen i gata kan disse ordene virke gresk. Hvorfor brukes ordet dokumentproduksjonssystem framfor å si skriveprogram? Kan du ikke bare si at det er et program man kan skrive oppgaver og dokumenter i? Svaret er nei. Det er ikke bare det. LaTeX er ikke et enkelt program. LaTeX er en standard, et slags bibliotek av regler som gjør det mulig å skrive rapporter i hvilket som helst program som støtter LaTeX. LaTeX kan sammenlignes med et programmeringsspråk, bare at du ikke skriver et program, du skriver en oppgave, et dokument, en bok, et leksikon. Dette betyr at du ikke skriver rett i dokumentet som blir laget, du skriver kodefilene til dokumentet. For de som har har lest eller skrevet litt enkel HTML-kode burde LaTeX-kode være helt overkommelig. Det er litt mer vrient å lære seg enn Word i begynnelsen, men så fort du lærer deg det, så kan du det.

 

Ingen knapper, ingen 2007- og 2010-versjon.

Alle som kjenner til programmeringspråkenes verden vet at det ikke er store endrigner fra et språk blir laget til det en dag blir byttet ut med noe nytt. Om et programmeringsspråk fortsatt kan brukes til noe, så blir det trolig brukt, som det er. Det hender at det legges til noen ekstra biblioteker som gjør det enklere å gjøre ting, men grunnstrukturen vil alltid være den samme. Slik er det også med LaTeX. På papiret har LaTeX vært likt siden 1984. Dette betyr at LaTeX-kodefilene som ble skrevet på slutten av 1980 tallet vil kompileres og se helt like ut i dag som da. Med andre ord, har du lært deg det, så kan du det. Du trenger ikke lære nye knapper og utseende på Wordprogrammet ditt for hvert 3. år, når Microsoft eller andre finner ut at det er lurt og freshe opp utseendet på programmene sine igjen.

 

Utseende

Alle som har skrevet litt mer kode enn bare “hello world” vet at det å bruke funksjoner gjør ting rent og ryddig. Det er også enkelt å gjøre om funksjonaliteten mange steder i programmet ved bare å endre på noen få linjer. Sånn fungerer også LaTeX. Utseende og formatering er derfor veldig lett å tilpasse akkurat slik du ønsker, og det tar veldig liten tid, så fort du har lært deg litt grunnleggende LaTeX-triks. Endring i samtlige overskrifter i et dokumet på 100 sider trenger ikke være mer enn to kodelinjer. Det er med andre ord svært enkelt å gjøre dokumentet klart for levering, framfor å bruke flere dager på å få ting til å se bra ut.

 

Samskriving

Før Google Docs var det å skrive sammen på samme oppgaven en stor utfordring. Filer, kapitler og versjoner av tekster fløt rundt som et stort kaos, og du skulle være svært disiplinert for å sikre at det faktisk var siste versjon av tekstene til alle gruppens medlemmer som lå i den sist oppdaterte filen. For alle de som har jobbet i en gruppe for å skrive kode vet at dette ikke trenger å være en så stor utfordring, dette gjelder også med LaTeX. Ettersom du skriver kodefiler og ikke i et sært uleselig filformat er det enkelt for ulike dataprogrammer å flette sammen nye og gamle deler av dokumentet automatisk. Du kan gjøre dette ved bruk av en .git repository eller tilsvarende, enkelt.

 

LaTeX enda enklere

Det er løgn å si at det er enkelt å jobbe sammen på et LaTeX-dokument i begynnelsen. Alt må læres, men det er ting som kan hjelpe deg på veien. En av utfordringene er synkronisering og fletting mot repositoryer. Er man ikke kjent med dette, er dette en helt egen verden av utfordrigner i seg selv. Dette kan løses ved å bruke en nettbasert samskrivingstjeneste som lar deg skrive i LaTeX. Disse finnes det flere av (eks. sharelatex.com ). Flere av disse koster litt kroner å bruke om du er flere enn to på et prosjekt, men dette er det fort verdt. Nettsteder som sharelatex gir deg mulighet til å samskrive kode på samme måte som når du samskriver i Google Docs. Forskjellen blir bare at LaTeX er svært mye kraftigere og gir deg enormt mange flere muligheter i forhold til formatering.

 

Overbevist?

For å komme i gang er det lurt å få en liten introduksjon, i tillegg anbefales et enkelt cheatsheet, det er ikke flaut å ha dette i nærheten det første året du bruker LaTeX. Med dette ønsker vi lykke til på det neste store prosjektet, bachelor- eller masteroppgaven.

 

 

Del dette: