forsidebilde_10

Hjemmelaget julegodteri

Hvis du mangler noen av de sju slagene, eller bare vil ha noe ekstra å kose deg med i jula, kommer det her noen veldig enkle tips til julesnacks du kan lage deg selv. Dette er også flotte julegavetips, så hvis du mangler noen, bare heng med! Det aller, aller første man starter med, er å vaske benk og arbeidsområde, samt sjekke at utstyret er i orden og rent. Personlig liker jeg å ha julemusikk og nisselue under prosessen, ikke fordi det gjør det lettere å lage, men fordi atmosfæren blir et par hakk koseligere.

 

Peppermyntetopper

Denne finnes det mange varianter av. Her er slik vi lager disse hjemme hos undertegnede.


Du trenger:
Melis
Eggehvite
Peppermynteolje
Kokesjokolade

 

Hvor mye av alt bestemmer man litt selv. Hvis vi tar utgangspunkt i èn eggehvite, får du ca. 40 minttopper. Bland melis sammen med eggehviten, og rør rundt. Ha så i peppermynteolje. Pass på å ikke ta alt for mye, da blir det veldig sterkt. En tommelfingerregel for oss hjemme er at hvis det “river akkurat litt for mye” i nesen, er det ganske ålreit smak. Dette er jo selvfølgelig veldig individuelt, så lukt og smak deg litt frem. Hvis du er tett i nesen, få noen andre til å lukte og smake for deg.

 

Så, fremgangsmåten blir slik:  Skill eggehviter og ha dem i en bolle. Ta i litt melis og bland ut, og ta i litt og litt til konsistensen er ålreit. Ta deretter i peppermyntedråpene, og bland godt slik at noen biter ikke bare blir melis. Når blandingen er slik at du lett kan forme den, river du av biter i størrelsen du foretrekker, og former dem etter eget ønske. Vi lager kuler som vi klemmer ned litt på midten. Legg dem på en bakeplate eller et fat med bakepapir på, slik at de ikke blir sittende fast. Hvis ønsket, kan det være sjokolade på toppen, eller rundt. Her er det kun kreativiteten som setter grenser. Noen bruker enkelt og greit mokkabønner eller ferdige sjokoladedråper og setter fast, mens vi smelter mørk kokesjokolade og lar det dryppe fra en skje slik at det blir en topp der vi klemte ned kulen. Du kan selvfølgelig også lage kuler dyppet i sjokolade, hvis du synes det er best. Man kan selvfølgelig også lage dette i former f.eks, slik at det blir litt mer konfekt-aktig. Det er bare å la kreativiteten strømme.

Sett til kjøling et par timer og pakk ned i isbokser/frysebokser. Legg matpapir mellom slik at det ikke blir en stor klump, og oppbevar dem i et kjølig rom, eller kjøleskapet hvis du har plass.

 

  1. Peppermyntedråper fåes kjøpt på apoteket. Det er litt stivt i prisen, men varer til gjengjeld i mange år, med mindre du bestemmer deg for å lage peppermynte for hele campus et par ganger i året.

 

Marsipanfigurer
Du trenger:
Marsipan
Konditorfarge/matfarge
Kokesjokolade

Nå skal jeg ikke skryte på verken meg eller familien at vi lager marsipan fra bunnen, men vi kjøper en marsipanpølse og lager emner ut i ifra den. Vi bestemmer på forhånd hvilke farger vi vil ha. Deretter tilsetter vi farge på forskjellige deler, slik at vi kan leke oss med forskjellige figurer. Et lite tips er å varme marsipanen i noen sekunder, slik at den blir mykere og lettere å jobbe med. Ikke glem den i mikroen, den blir veldig, veldig varm! Man kan selvfølgelig også kjøpe ferdigfarget marsipan, men det gir mindre søl, og er derfor mindre moro. Her kan man også bruke f.eks. pepperkakeformer eller andre former man kan lage morsomme figurer av. For å farge har vi pleid å bruke konditorfarge, men vi må bruke vanvittig mye for å få fargen vi vil ha. Derfor har vi i år gått over til matfarge, som fåes kjøpt på f.eks. Panduro (gelefarge) og Jernia (cacas konditorfarge). Dette gir en sterkere farge, men vær oppmerksom på at mengden skal være mindre enn med konditorfarge. Det kan også være greit å bruke engangshansker under blandingsprosessen, da “deigen” gjerne må knas ordentlig, og fargen har lett for å feste seg. Hvis du varmer marsipanen i mikroen, er det greit å jobbe litt raskt, da den fort kan bli litt mer utfordrende å jobbe med.

 

Når fargen er fin og konsistensen på marsipanen er myk, er det bare å sette i gang. Lag alver, griser, kuler, hva enn du vil, og plasser dem utover på fat/bakeplater med bakepapir. En klassiker vi pleier å gå for, er at vi lager marsipanpølse med forskjellige farger, ruller dem sammen, og pensler dem med sjokolade. Deretter deler vi dem opp, slik at det blir litt fancy farger inni sjokoladen.

 

Når figurene er laget og klare, er det bare å sette i gang med sjokoladeprosessen. Dypp alt, eller noe, i smeltet mørk sjokolade, og sett til kjøling et par timer. Pakkes ned på samme måte som peppermynten, i bokser med matpapir i mellom.

 

Hvis du også kjøper eller lager en litt finere eske, pakker den inn og skriver på lapp, så har du en personlig, hjemmelaget, enkel og rimelig julegave enhver søtmons vil sette stor pris på.

 

Et siste tips som gjelder begge typene: Ikke putt dem i fryseren, og ikke la dem stå alt for lenge. Dette går litt på skjønn og kresenhet, men jeg vil ikke anbefale å la det stå veldig langt ut i januar, for eksempel. Håper dette faller i smak, lykke til med “baking” og kos deg ekstra i julen!

Del dette: