øl_artikkelbilde

Hvordan få råd til en ekstra halvliter?

Tekst: Helle Formo Hartz
Bilde: Espen Benoni

Torsdagen er ikke langt unna, og ukens fest på «Huset» har et tema som gir muligheter for å se stup fulle, og dristig kledde studenter. Du har gledet deg til å gjenta fjorårets suksess. Tidenes vors med de råeste folka, beste musikken, topp stemning og alkohol så langt øyet kan se. Men akk nei, vi alle kjenner så alt for godt til den grusomme sannheten! Pengene har tatt slutt og kvelden går sin gang uten din deltakelse. Når stipendet skal dekke både husleie, bilutgifter, mat, frisørbesøk og tannlegeregninger, samt en fest og en tur på byen i ny og ne, sier det seg selv at stipendet sjeldent holder en hel måned.

To gode tips

Overraskende utgifter dukker stadig opp, og innimellom har man lyst til å unne seg det lille ekstra. Heldigvis finnes det flere måter å spare penger på. Om man bor i kollektiv er det ikke alltid like lett å tenke langsiktig når det kommer til middager. Det lureste er ofte å lage middager fra bunnen av, hvor råvarene kan brukes over flere dager. Dette tar tid, og det er ikke bare du som skal bruke kjøkkenet. Plutselig skal man avgårde, og råvarene blir kanskje liggende og råtne (snakker av erfaring). Nå er det garantert studenter der ute som har en mer strukturert hverdag enn meg, og som gjennom å lage mat med billige råvarer, klarer å spare opp nok penger til en halvliter på byen. Om man synes det å lage mat selv tar alt for lang tid, kan et middagskort i kantina være en lur idé. Her slipper man å måtte bruke tid på å røre i gryter, og får til gjengjeld varierte måltider som metter. Middagene blir dessuten billigere med kort enn om du kjøper utenom i ti dager.

Et tredje tips

Om du føler de to foregående tipsene ikke ga deg noen åpenbaring, får jeg håpe at dette tredje tipset bringer med seg litt håp for din sosiale fremtid. Spar penger ved å benytte studentrabatter så ofte du kan. Flere bedrifter i Gjøvik opererer med studentrabatter, noe som gir mulighet for å spare en krone her og en krone der i lystig lag. Det finnes lite som er mer tiltrekkende enn et flott smil fult av velstelte tenner. Både Mjøstannlegene Gjøvik og Gjøvik Tannlegesenter tilbyr behandlinger til reduserte priser ved fremvisning av studentbevis. I tillegg tilbyr SiT refusjon på 250kr. for tannhelsesjekk; les mer om dette på SiT sine hjemmesider. Innbyggerne i Gjøvik må være ekstremt opptatte av hår, for her er det en frisørsalong på hvert hjørne. Heldig for oss med svak økonomi, finnes det mange salonger som tilbyr studentrabatter. Blant disse er Deres Frisør, J. O. Gaarder herrefrisør, Gjøvik Frisør og Hårsenteret. Hvor man får det beste resultatet blir opp til hver enkelt å finne ut, men en billig hårklipp er alltid å ettertrakte.

Et treningssenter som tar opp kampen med HiG Fitness på pris, er Basic Gym. De tilbyr studentrabatt ved fremvisning av bevis. Her vil nok avstand spille en rolle på valget, men transporten her i Gjøvik byr også på reduserte priser. Husk alltid å be om studentrabatt når du tar taxi, kjører buss eller setter deg på toget! Opplandstrafikken tilbyr også nattbusser i helgene, riktignok ikke med rabatt, men kanskje et billigere alternativ hjem fra byen en lørdag, enn å kapre en taxi alene. Når kroppen er trent, tennene nysjekket og med ny frisyre, er det kanskje tid for å møte noen venner og ta en matbit før byen eller «Huset». Peppes tilbyr 20% avslag på alt for deg og en venn ved fremvisning av studentbevis. Holder med andre ord at EN av dere har bevis, BEGGE får rabatt! Rabatten gjelder ikke ved utkjøring eller i kombinasjon med andre tilbud. Peppes tilbyr også alkoholholdige drikker til faste, lavere priser for studenter. Kanskje blir det vors på Peppes neste helg? Om tiden begynner å renne i fra deg og du må ha en matbit før du skal ut, tilbyr både Mr. Uy’s Takeaway og Jako Sushi 10% rabatt på alle bestillinger. Om sushi blir for sært, har heldigvis Statoil Kallerud alltid studentrabatt på deres Kallerudburger-meny, hvor cola er inkludert.

Det kan alltid lønne seg å spørre om forhandlerne opererer med studentrabatt. Utover de overnevnte tilbyr Body Chape Clinique på Raufoss, samt mange regions- og lokalaviser, studentrabatter. Man må rett og slett drive litt research. Som medlem av studentkortet.no får man flere rabatter hos ulike nettbutikker, som blant annet hos Gymgrossisten, BliVakker og InkClub. Dette er gratis. Ergerlig nok blir det aldri rabatter eller tilbud i den butikken vi kunne trengt det mest, men heldigvis finnes det mange andre muligheter. Håper det blir en bytur med god samvittighet neste gang.

Del dette: