Forsidebilde_21

Julefilmliste 2

Julen er en høytid hvor vi skal kose oss skikkelig med venner og familie. Det er da vi setter oss ned med gløgg eller en god kopp kakao, spiser pepperkaker og ser på julefilmene vi har sett tusen ganger tidligere. Jeg tror nok mange er enige med meg at filmer som minner oss om barndommen, eller filmer som gir oss den gode julestemningen. Her kommer den siste av våre julefilmlister denne julen!

Polarekspressen (The Polar Express)

På julaften blir en gutt som ikke tror på julen hentet av et magisk tog som skal til Nordpolen og Julenissens hjem. På ferden møter han mange forskjellige mennesker, og skapninger som sakte men sikkert får han til å tro på det magiske ved julen.

En film jeg så for første gang på kino da den kom ut, og en film jeg har introdusert til mine små søsken. Det er kanskje en av de filmene som alltid greier å få meg i julestemning, og en film jeg alltid har sett på lille-julaften.

Filmen ble laget i 2004 av Robert Zemeckis, hvor vi hører stemmene til skuespillere som Tom Hanks, Chris Coppola og Michael Jeter.

 

Alene Hjemme (Home Alone)

En 8 år gammel gutt som med uhell, blir etterlatt hjemme mens familien drar til Frankrike for julen må forsvare seg selv mot noen dumme innbruddstyver.

Filmen er kanskje en av de mest kjente julefilmene gjennom tidene, og en skremmende film for oss som virkelig trodde at det var mulig å bli etterlatt hjemme i ferietidene.

Filmen ble laget i 1990 av Chris Columbus, hvor vi ser skuespillere som Macaulay Culkin, Joe Pesci og Daniel Stern.

 

Et Førjulsmareritt (The Nightmare Before Christmas)

Jack Skellington, kongen av Halloween-by oppdager Jule-byen, men han skjønner ikke helt konseptet – og de andre i Halloween-by forstår ikke hva som har skjedd med byens skumleste.

Tim Burton har flere historier som på mange måter ikke bare passer til en vanlig dag, men også til julen. The Nightmare Before Christmas er en litt uvanlig julefilm som jeg forelsket meg i som barn – og som fortsatt er og blir en liten juletradisjon for meg.

Filmen er laget i 1993 av Henry Selick, hvor vi hører stemmene til skuespillere som Danny Elfman, Chris Sarandon og Catherine O’Hara.

 

A Christmas Carol

I denne animerte filmen møter vi Ebenezer Scrooge, en gnien gammel mann som på julaften får besøk av åndene fra fortiden, nåtiden og fremtiden som viser Scrooge hvorfor han sluttet å like julen, og hvordan livet hans kommer til å ende hvis han ikke begynner å vise menneskene rundt han litt medfølelse i juletidene.

Charles Dickens klassiske historie om Ebenezer Scrooge finnes i mange former. Denne filmen har blitt en favoritt, og en film jeg har sett siden jeg først så den på kino. Absolutt en film verdt å se i jula.

Filmen ble laget i 2009 av Robert Zemeckis, hvor vi hører stemmene til Jim Carrey, Gary Oldman og Colin Firth.

 

Tre nøtter til Askepott (Tri Orísky pro Popelku)

Libuse, en ung kvinne som bor sammen med stemoren og stesøskene hennes får tre magiske nøtter av en mann på gården. En litt annerledes fortelling om Askepott og hennes reise mot prinsen ved slottet.

Siden jeg var gammel nok til å forstå hva som skjedde på skjermen har dette vært obligatorisk julaften tv – og det er en film jeg aldri har sett utenom akkurat denne dagen. Det er nok min aller største julefavoritt, og selv om den stakkars ene mannen som dubber denne filmen begynner å bli mer og mer irriterende for hvert år som går, så er den fortsatt like fin gang etter gang!

Filmen ble laget i 1973 av Václav Vorlícek, hvor vi ser skuespillere som Libuse Safránková, Pavel Trávnícek og Carola Braunbock. Men for oss som liker den dubbede versjonen som går på NRK hvert år hører vi stemmen til Knut Risan.

Del dette: