på deg

Mestring av studenttilværelsen

Tekst: Marte Tidemand Skappel
Foto: Tilsendt

Studenthverdagen kan by på ulike utfordringer.  Mange studenter benytter seg av samtale/rådgivningstilbudet og mestringskurs som studentsamskipnaden arrangerer.

Rådgivning/samtale

Ønsker du noen å prate med er du velkommen innom kontoret til rådgiver på campus. Her kan du snakke om det meste. Tema studenter tar opp er for eksempel manglende motivasjon, stress, ensomhet, depresjon, angst eller dårlig selvfølelse. Rådgivningstilbudet har åpent mandag og tirsdag hver uke, og dagene fylles fort opp. Rådgiver Marte Skappel i SiT Råd forteller at det er en overvekt av menn som kommer for å ta en prat. Ved enkelte tilfeller henvises studentene videre til psykolog.

Studentene setter store krav til seg selv og omgivelsene, noen så store at de ikke kan nås. Samtidig setter de ord på at de er redde for å vise hvordan de har det – også overfor venner, i frykt for ikke å bli likt.

Du kan også snakke med Anne som er skolens studentprest, uansett tro og livssyn. «Når livet blir for stort eller for lite kan det være godt å ha en å snakke med». Om det er for mange tanker i hodet, for stort press foran eksamenstid, eller om det er følelser som sorg du trenger å utdype.

Studentene gir tilbakemelding om at det er godt å ha noen å prate med, og at det hjelper å høre at andre studenter har de samme utfordringene.

Mestringskurs

Sit har holdt mestringskurs i Trondheim i flere år. Etter at Gjøvik ble en del av Sit har det vært arrangert flere kurs, som Tidsplanlegging, Ta ordet og Stressmestringskurs. Vi ser at mange studenter har god nytte av kursene, og tilegner seg verktøy som hjelper dem å takle utfordringer i studiehverdagen. Bevisstgjøring av hva de selv kan gjøre med situasjonen er viktig. Samtidig er det viktig med gode rutiner, finne balanse mellom skole og fritid, og ta seg tid til aktiviteter som gir energi og påfyll. «Bra nok» – kan være en nyttig leveregel for mange studenter.

Helsestasjon på campus

Helsestasjonen tilbyr blant annet prevensjonsveiledning, gratis resept på prevensjonsmidler og selvtesting av klamydia og gonoré. Det tilbys også samtale om kropp, seksualitet, prevensjon og seksuelt overførbare sykdommer. Helsestasjonen er åpen på torsdager. I tillegg tilbyr helsestasjonen på Ungdommens hus i sentrum; prevensjon, gratis p-stav og spiral for deg mellom 20-25, testing av seksuelt overførbare infeksjoner, spørsmål rundt graviditet og seksualitet og kjønnsidentitet.

Besøk nettsidene til SiT for mer informasjon om helsetilbud og mestringskurs arrangert av Sit: sit.no/gjovik/helse

SIT helse tilbyr:

Samtaletilbud, rådgiver
v/Marte Skappel

  • man. og tirs. 09:00 – 15:00
  • Det er lurt å bestille samtale på forhånd

Samtaletilbud, studentprest
v/Anne Anker Bolstad

  • Ons. og fre.  09:00-15:00
  • Det er lurt å bestille samtale på forhånd

Helsestasjon for seksuell helse
v/Ann-Kristin Bratlien

  • Tors. 12-15:30
  • Drop-in
Del dette:

Juliane studerer medieproduksjon, og er redaktør i Fiber.