studentlivet

Ny student? Her har du noen råd på veien

Tekst: Sara Løvf

Overgangen fra videregående til universitet er ikke alltid en dans på roser. Det er nytt, spennende, skummelt, morsomt og stressende i starten. Det er nå du må handle dopapir, zalo og tannkrem selv. Det er nå du må skifte sengetøy, tørke støv og vaske klær. Det er nå du må ta initiativ for å få venner, møte opp til forelesninger og lage skolelunsj.

Du lærer at rent undertøy er digg, restemat er gourmet og torsdagsfylla er obligatorisk. Det er nå du kan forme livet ditt slik som du ønsker, både på godt og vondt. Jeg har samlet sammen 12 tips som kan være en hjelpende hånd på veien.

 1. Utnytt studentrabattene!
  Gjøvik bugner av studentrabatter. Nøl aldri med å spørre når du bestiller pizza, kjøper linser eller skal til tannlegen. Sjekk ut sider som studenttorget.no og studentkortet.no før du velger nettbutikk, og det skader aldri å prøve et par gamle rabattkoder.
 2. Meld deg inn i kjøp-salg-bytte grupper på Facebook
  Studenter er snille sjeler. Mange gir bort møbler når de skal flytte, og du skal ikke se bort i fra at du finner noen godbiter. Pensumbøker selges ofte på slike sider, og brukte bøker kan spare deg for mange hundre kroner.
 3. Gjøvik gym
  Er du treningsglad? På NTNU i Gjøvik finner du et treningssenter i kjelleren, og for kun 400kr i semesteret kan du trene når du vil.
 4. Handle smart
  De fleste matbutikker har en form for medlemskap. For eksempel Coop på Kallerud. Meld deg inn! Kontingenten er sur der og da, men kupongene du får resten av året kommer godt med. Gratis Pepsi Max? Eller -6 kr på chips? JA TAKK.
  PS: lag alltid en handleliste, og ikke våg deg inn på tom mage.
 5. Studer sammen
  Det er en grunn til at gruppeoppgaver er mye brukt som læringsmetode. Det fungerer! Finn noen medstudenter på samme nivå som deg. Diskuter, samarbeid og slit dere gjennom obligatoriske innleveringer sammen. Det kan til og med bli koselig.
 6. Ta kontroll
  Sit tilbyr mange forskjellige GRATIS kurs for studentene. Tidsplanlegging, stressmestring, ta ordet og yoga er noen av dem. Kurs som definitivt kan hjelpe i en stressende hverdag.
 7. Ta et verv eller jobb frivillig
  Få en pause fra hverdagen, bli kjent med nye mennesker og lær noe nytt. Det ser pent ut på CV-en, og nye erfaringer er man aldri foruten. Engasjer deg i studentpolitikken, jobb som frivillig på HUSET, eller meld deg inn i en gruppe eller linjeforening. Lag en podcast for FIBER, jobb som bartender, bli klasserepresentant eller dra på tur med friluftsgruppen. Mulighetene er mange, og du bestemmer helt selv. Er det ikke noe for deg, meld deg ut, og prøv noe annet. Jeg garanterer deg økt trivsel.
 8. Les pensum
  Det gir mening, ikke sant? Møt opp i forelesninger, ta notater for hånd og start eksamenslesing tre uker før eksamensdatoen. Resultatene kommer etter hvor mye du jobber.
 9. Unngå å være for mye alene
  Uansett hvor klar du var for å flytte hjemmefra, skjer det noe med psyken din når du må stå på egne ben. Ingen sørger for at du står opp, eller spør om du har spist middag. Alle opplever ensomhet i løpet av studietiden, noen mer enn andre. Ta vare på relasjonene du får i starten, ikke forvent mer enn du gir og vær åpen for nye bekjentskap. Engasjer deg slik at du blir en del av flere sosiale miljøer, og ring hjem til mor og far i ny og ne.
 10. Du kan bruke…
  En vinflaske til kjevle.
  En sko til vinåpner.
  En kjele til skål.
  En brødfjøl til tallerken.
  En t-skjorte til putetrekk.
  Shampoo til dusjsåpe.
  Kaffe til ansiktsskrubb.
  En pizzaeske til pizzabrett.
  Varm kjele eller rettetang som et strykejern.
  Vaffeljern som toastjern.
  Potetgullpose som skål.
 11. De andre har heller ikke startet
  Har du ikke startet på oppgaven, er du sjeldent alene. Bare spør sidemannen din i forelesningssalen.
 12. Ikke stryk
  Aldri glem at hvis du stryker vil ikke 40% av lånet ditt bli omgjort til stipend. Ikke nøl med å konte!

Har du noen råd du gjerne vil dele? Skriv de i kommentarfeltet, og kanskje de blir lagt til på listen.

 

 

 

Del dette: